miercuri, 20 iulie 2016

Una albă, alta neagră… sau, mă rog, gri…


Astăzi, 20 iulie, Curtea Constituţională a României s-a întrunit pentru a se pronunţa în două cazuri cruciale pentru România: cazul unui cuplu de homosexuali căsătoriţi în Belgia şi care susţineau neconstituţionalitatea art.277 din Codul familiei, considerând că sunt supuşi discriminării prin faptul că în România căsătoria lor nu este recunoscută de lege şi constituţionalitatea iniţiativei Coaliţiei pentru protejarea familiei privind organizarea unui referendum pentru modificarea Constituţiei, articolu 48, alin.1, care să definească astfel familia: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.

Întrucât s-au parcurs toţi paşii necesari, respectiv validarea celor 3 milioane de semnături, depunerea acestora la Parlamentul României, urma avizul de constituţionalitate a Curţii Constituţionale.

Ei bine, astăzi, Curtea Constituţională a decis că iniţiativa Coaliţiei pentru protejarea familiei îndeplineşte condiţiile de exercitare a iniţiativei.

De-acum, decizia privind aprobarea referendumului aparţine Parlamentului, care trebuie să se pronunţe, conform legii, într-o şedinţă a ambelor camere, cu o majoritate simplă (2/3 din totalul membrilor). Coaliţia a propus ca referendumul să se desfăşoare concomitent cu alegerile parlamentare din noiembrie. Aşadar, au mai rămas doar doi paşi până la o decizie istorică a poporului român!

Asta a fost bila albă.

Bila neagră (sau gri, consider eu) a fost amânarea deciziei în cazul cuplului de gay format dintr-un cetăţean român şi unul american de culoare pentru 20 septembrie. Nu cunosc motivele amânării, dar bănuiesc că distinşii membri ai Curţii aşteaptă ori să vadă poziţia Parlamentului vizavi de iniţiativa Coaliţiei, ori aşteaptă o soluţie de compromis, respectiv o modificare a Codului familiei în sensul acceptării parteneriatelor civile, deşi aceasta ar trebui să vină din partea aceluiaşi Parlament şi a Guvernului, fiind vorba despre modificarea unei legi.

Rămâne să ne rugăm ca aleşii să-şi dea seama că în acest moment, funcţie de atitudinea faţă de această problemă extrem de serioasă, depinde chiar viitorul lor politic.

Şi, în final, o consideraţie: spunea avocata celor doi homosexuali că statul este laic şi că nu trebuie să conducă naţiunea în baza unor precepte religioase. I-aş aminti că da, este adevărat, statul este laic, dar că el este chemat să conducă în interesul poporului pe care îl reprezintă, iar poporul acesta nu este laic, ci creştin ! În consecinţă, dacă tot vorbim despre democraţie, aşa cum tot trâmbiţează veşnic apărătorul… democraţiei, însăşi originea cuvântului este δημοκρατία – demokratia, de la demos, „popor” + kratos, „putere”, respectiv, literal „conducerea de către popor”. Mai studiaţi, domnule Cernea, şi vedeţi de unde şi cum se manifesta „democraţia” şi nu ne mai fluturaţi pe sub nas… pastişa pe care tot încearcă să o bage pe gât oamenilor Uniunea Europeană, între altele şi prin onor guriţa dumneavoastră!

Marinel Blaj - https://cetateadepiatra.wordpress.com/2016/07/20/una-alba-alta-neagra-sau-ma-rog-gri/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu