marți, 30 septembrie 2014

Căci dacă păcătuim cu voia...nu mai rămâne nici o jertfă pentru păcate


DAVID (DUTU) MICLEA

A trebuit sa ma gandesc mult, pentru a incepe sa scriu despre acest subiect…Evrei 10:26-27 este unul din versetele care ii ingrozeste pe crestini. Haideti sa-l citim impreuna:
„Căci, daca pacatuim cu voia, dupa ce am primit cunostinta adevarului, nu mai ramane nici o jertfa pentru pacate, ci doar o asteptare infricosata a judecatii si vapaia unui foc care va mistui pe cei razvratiti.”
In urma cu aprox. o luna de zile am ascultat un pastor, care in timpul predicii sale, a folosit si aceste doua versete din Epistola catre Evrei. A fost un dezastru teologic, si un examen de rabdare pentru mine, sa ascult cat de usor se loveste in planul de mantuire al Domnului Isus Cristos. Deseori m-am intrebat: Oare acesti slujitori nu au ajuns la o adevarata cunostinta biblica, sau prin predicile lor, doresc sa tina Biserica sub autoritatea lor. Oricare ar fi motivatia lor doresc sa spun doar Adevarul care elibereaza crestinul cazut in pacat, iar acum are impresia ca a pierdut tot, si nu a mai ramas pentru el, dacat: ,,asteptare infricosata a judecatii si vapaia unui foc care va mistui pe cei razvratiti”
In primul rand autorul Ep. catre Evrei vorbeste despre o persoana care a cunoscut adevarul, a beneficiat de jertfa care i-a spalat pacatele, iar dupa aceea a savarsit un pacat ,,cu voia”. Eu personal, nu cunosc pacate savarsite fara voie, deoarece crestinul minte cu voia, barfeste cu voia, poate blastama cu voia, se imbata cu voia sau comite adulter cu voia. Pentru ca sa ajungi la aceste pacate trebuie sa premaditezi pregatirea acestor pacate si apoi sa le faci. David nu a ajuns sa comita adulterul si crima accidental. El cu siguranta a privit, a poftit si a infaptuit pacatul. Intre aceste etape exista si posibilitatea sa te opresti, dar David nu a vrut. Dorinta lui era sa pacatuiasca.
In acest caz crestinul care a ajuns sa pacatuiasca in unul sau mai multe din pacatele enumerate mai sus, nu va mai avea o jertfa pentru pacate. Sunt multi crestini care sufera enorm din cauza ca nu li s-a explicat Adevarul doctrinar prin care sa se simta eliberati si mantuiti.
In primul rand trebuie sa ma ocup intr-un mod direct de expresia: ,,caci daca pacatuim cu voia”. Revin la pastorul care predica acest subiect. Stiam despre el multe lucrui care nu erau compatibile cu ceea ce predica. Stiam caci prin mesajul care il transmitea se osandea pe sine insusi. Stiam ca el insusi nu putea sa fie mantuit prin doctrina pe care o sustinea, dar totusi predica un mesaj infect catre oameni care aveau nevoie de eliberare. Apostolul Pavel ingrozit de pacatele pe care le savarsise cu voia exclama indurerat: „O, nenorocitul de mine! Cine ma va izbavi de acest trup de moarte…”( Rom 7:24)? Apostolul Pavel dupa teoria pastorului care predica acest subict, insemna ca Pavel nu era mantuit.
Un alt aspect pe care doresc sa-l tratez aici este cuvantul de legatura,,Căci”. Majoritatea slujitorilor care predica din acest pasaj (Evrei 10:26) termina capitolul 10 de predicat, dar nu citeste si versetul 25, lasand Biserica in suspans si fara un raspuns bazat pe Scripturi. De aceea rog toti predicatorii sa nu scoata textul din context. De aici sa desprins si zicala ,,Scoti textul din context si creezi un pretext”.
Cuvantul ,,Caci” lega versetul 26 de versetul 25 si implicit de restul capitolului 10. Autorul Epistolei care Evrei se refera intr-un mod direct la evreii care au parasit sistemul iudaic cu toate jertfele lui si au crezut in jertfa Domnului Isus Hristos. Acesti evrei au ajuns la cunostinta Adevarului, dar pe parcurs s-au ratacit si au calcat,,sangele legamantului cu care au fost sfintiti” (ver 29), intorcandu-se din nou la jertfele iudaice. Prin aceasta ei au calcat legamantul si totodata unica jertfa a Domnului Isus Hristos care ii putea mantui si s-au intors din nou la jertfele iudaice care nu mai puteau sa ii ajute cu nimic, pentru ca exista una mai mare, daruita de Dumnezeu prin Isus Cristos.
Multi slujitori citeaza versetul 25: ,,Sa nu parasim Adunarea noastra, cum au unii obicei, ci sa ne indemnam unii pe altii si cu atat mai mult, cu cat vedeti ca ziua se apropie”. … in sensul sa nu lipsim de la Biserica, sau sa nu se ridice unul care sa rupa Adunarea si sa deschida alta cu o noua locatie. Doresc sa mai mentionez un aspect care pe unii ar putea sa-i tulbure, dar este pur adevar, si anume: Nu Adunarea mantuieste! Cel care mantuieste este Domnul Isus Hristos, iar rascumparatii Domnului se duc la Biserica pentru ca sunt mantuiti. Trebuie sa intelegem foarte clar ca nu frecventa la Biserica da mantuirea. Prezenta noastra la Adunare ne ofera echipamentul si cresterea necesara unui mantuit al Lui Dumnezeu. Este foarte adevarat ca un rascumparat prin jertfa Domnului Isus, nu mai poate sta fara Biserica, dar nu Biserica mantuieste ci Domnul Hristos a mantuit Biserica. Valoarea mantuitoare nu este Biserica ci Domnul Isus.
A spune ca mantuirea se primeste de la Biserica inseamna ca punem valorea pe ziduri si pe clerul care slujeste si lasam pe Domnul mantuirii noastre de o parte. Prin prezenta la Biserica noi avem partasie unii cu alti si toti cu Domnul. Ce am face cu cei care au fost inchisi pentru credinta in Isus Hristos foarte multi ani si in final au murit in puscarie fara Biserica si fara sa se poate impartasi la Cina Domnului si cu restul fratilor. Nu ar mai fi mantuiti? Aici este o alta tema pe care o vom dezbate cu o alta ocazie cu titlul ,,BISERCA”
Inchei spunandu-va ca nu exista crestin care sa nu fi pacatuit cu voia de mai multe ori si o va mai face, dar trebuie sa intelegem foarte bine care este mesajul din Evrei cap. 10. Iertarea de pacate se primeste din partea Domnului prin sangele Lui si apoi se intra prin botez in Biserica celor rascumparati. Atunci cand un crestin nu are dragoste de Biserica, si lipseste nemotivat de unele situatii majore, inseamna ca acesta nu s-a intalnit cu Domnul Hristos si nu a fost mantuit.
Nu uitati, pacatul cu voia din Evrei 10, este aratat de autorul epistolei ca fiind un pacat foarte grav, prin care este aratat calcarea Adevarului in picioare. Acest Adevar este Isus Hristos, jertfa suprema pentru mantuirea noastra. Cei care au savarsit atunci ,,pacatul cu voia”, era in primul rand respingerea Mantuitorului Isus Hristos si intoarcerea la iudaism cu totate jertfele care se aduceau. Acestea nu mai aveau voaloare deoarece nu mai putea sa fie nici preotia Vechi Tesamentara care s-a schimbat, Marele preot fiind Isus Hristos…(Evrei capitolul 8).
Pacatul cu voia care astazi crestinii il savarsesc, este pactul care le afecteaza moralitatea personala, pacat pentru care Hristos a murit. Acesta nu este un pacat care neaga Adevarul Domnului Isus Hristos. Adevarul fundamental care daruieste mantuirea celor care il cred este: Dumnezeu a trimis pe Fiul sau Isus Hristos, ca jertfa de rascumparare. Aceasta este singura ,,JERTFA” care a satisfacut odata pentru totdeauna exigenta si dreptatea Lui Dumnezeu Tatal.
Isus Hristos s-a nascut, a trait o viata sfanta pe care a daruit-o pentru pacatele mele, iar acum sta la dreapta Lui Dumnezeu. Pacatele savarsite astazi de crestini nu sunt impotriva Adevarului prin faptul de a nega pe Domnul Isus Hristos, ci sunt pacate care iL intristeaza pe Domnul, dar nu sunt impotriva existentei Lui.
DAVID (DUTU) MICLEA (http://sprelumina.wordpress.com/2013/03/05/caci-daca-pacatuim-cu-voia/#more-3454)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu