luni, 15 august 2022

O lume a depresiei și nebuniei zilelor noastre, de ce și de unde?

E bine să pui în antiteză așa zisul ”progresism” de astăzi, cu societatea de acum 50-100 de ani, de ieri. Totul ca să vezi și să-ți analizezi viața, perspectivele de viitor și-o analiză pertinentă a societății în care trăiești.

Ca să începem cu primul impact care-l are un om cu societatea, te uiți în jur și vezi perspectivele de viitor ale tinerei generații, o perspectivă de plâns privind la niște copii care de la grădiniță sunt învățați despre relații sexuale, de toate felurile și duși într-o lume a confuziei privind ideologia de gen și programele școlare progresiste, care nu încetează să-i educe că o parte din ei sunt rasiști, supremațiști și-o altă parte cei care trebuie protejați ca o minoritate. Așa că ajungem să vedem astăzi un tineret debusolat, arătând precum hoardele de păgâni de odinioară cu verigi în nas, tatuaje, față de vechii păgâni însă cu o ținută de plâns, pantalonii băieților la genunchi parcă cad de pe ei, cu chiloții la vedere, cu pantaloni rupți, mai rău cu băieți în rochițe sau fete arătând ca băieții, unii într-o confuzie demnă de anumite sanatorii cu vreun secol în urmă.

Dacă trecem la generația următoare, aici deja am ajuns la cei mai ”inteligenți și elevați”, cei care ne sugerează mâncăruri de viitor, cu gândăcei și carne făcută în laborator, cu eliminarea cuvintelor mamă și tată, cică părinte 1 și părinte 2 este corect astăzi, iar prioritatea forte trebuie musai să fie avortul copiilor, uciderea copilului devenind un drept fundamental pentru acești părinte1 și părinte 2, asta deoarece o mamă adevărată alături de-un tată adevărat care iubește pe Dumnezeu și viața dăruită de El, niciodată nu-și ucide copilul.

Cât despre bătrânii zilelor noastre, odată cu înrobirea și distrugerea familiei ajung prin azile, singuratici și cu încurajarea eutanasierii. De fapt ei sunt ”dinozaurii” unei civilizații apuse, o civilizație de oameni îmbrăcați cu stil, cu femei îmbrăcate decent și care te îndemnau la respect, cu maniere care însemna să cedezi locul celor în vârstă, să spui bună ziua, să ajuți pe părinți, să asculți de ei, să cauți profesionalism și să te faci de folos celor din jur și societății, știind să se distreze, să se bucure de viață, să dăruiască o floare, știind ce înseamnă rușine și abstinență, să fii cu adevărat mire sau mireasă în fața lui Dumnezeu.

De ce și de unde ne întrebăm?

De ce așa prăpastie între generații și cum am ajuns să ne plângem de milă, cum am ajuns oare precum niște stafii posedate de tehnologie, fără viață, depresionați anxioși și manipulați de-o clasă de oameni smintiți, depravați, egoiști și în ultimul timp criminali capabili de crearea unor arme biologice letale prin care să decimeze populația lumii după cum le este ”pohta”.

Foarte simplu sau foarte complicat!

De fapt cine a îmblânzit lumea păgână și idolatră de odinioară, care în multe aspecte semăna cu cea de astăzi a fost Hristos Domnul. De la mesajul Evangheliei încoace, sălbăticia omului posedat de firea pământească și de satana prin păcat, a fost dată la o parte în Hristos, prin credință și pocăință, iar păgânismul s-a diminuat considerabil, bineînțeles că în funcție de mulțimea celor schimbați de Dumnezeu.

Satana și aici a vrut să mimeze creștinismul la mulți, ei rămânând neschimbați și tot cu porniri păgâne și ucigașe.

Totuși mâna aceea de ”făină” reprezentând Cuvântul lui Dumnezeu ajuns într-o societate otrăvită de păcat, necredință și depresie a început să schimbe fața societății, la una morală, modernă și prosperă.

Principala presupoziție filozofică a gândirii societății în care a pătruns Cuvântul Evangheliei, a fost că absoluturile există cu adevărat și că absoluturile implică antiteza.

Aceasta însemna că era posibilă discuția despre ce este bine și ce este rău, ori ce este adevărat și ce este fals. Presupoziția antitezei era cuprinsă în întreaga perspectivă mentală a omului.

Disperarea de care avem parte astăzi este cauzată de-o gândire căreia i-a deschis poarta filozoful german Hegel (1770-1831). Înainte de el adevărul era cunoscut pe baza antitezei și era legat de principiul cauză-efect. Cauza și efectul produc o reacție în lanț, care înaintează pe o linie orizontală. Gândirea hegeliană spunea că în loc să gândim în termenii cauzei și efectului, avem de fapt o teză opusă antitezei iar răspunsul relației lor nu este mișcarea orizontală de la cauză la efect, ci o sinteză. De la Hegel, în locul antitezei, avem sinteza ca abordare a adevărului de către omul modern.

Sigur că odată deschisă, poarta disperării s-a accentuat enorm și ca un tăvălug, adevărul a devenit relativ, disperarea a fost vizibil exprimată în filozifie, artă, muzică, cultură generală, teologie etc. Liberalismul ”hai hui”, lipsit de valori, fără absoluturi, fără Cuvânt, totul a dus la disperare, la o depresie a omului secat și îndepărtat de Marele Absolut, Hristos Adevărul. Vezi asta chiar stând în fața unei picturi înainte de anul 1800 și a unora din zilele noastre, ori ascultând o muzică dinainte de anul 1800 sau niște melodii ”metalice” din zilele noastre.

De fapt chiar Biblia ne spune că în zilele din urmă vor fi vremuri grele, asta deoarece Adevărul absolut a fost pus deoparte, negate Valorile Cuvântului și ”oamenii vor fi iubitori de sine, iubitori de bani, lăudăroşi, trufaşi, hulitori, neascultători de părinţi, nemulţumitori, fără evlavie, fără dragoste firească, neînduplecaţi, clevetitori, neînfrânaţi, neîmblânziţi, neiubitori de bine, vânzători, obraznici, îngâmfaţi; iubitori mai mult de plăceri decât iubitori de Dumnezeu;” (vezi 2 Tim 3:2), mai mult ”S-au fălit că sunt înţelepţi, şi au înnebunit;…. Dumnezeu i-a lăsat pradă necurăţiei, să urmeze poftele inimilor lor; aşa că îşi necinstesc singuri trupurile;…. Dumnezeu i-a lăsat în voia unor patimi scârboase; căci femeile lor au schimbat întrebuinţarea firească a lor în una care este împotriva firii; tot astfel, şi bărbaţii au părăsit întrebuinţarea firească a femeii, s-au aprins în poftele lor unii pentru alţii, au săvârşit parte bărbătească cu parte bărbătească lucruri scârboase şi au primit în ei înşişi plata cuvenită pentru rătăcirea lor. Fiindcă n-au căutat să păstreze pe Dumnezeu în cunoştinţa lor, Dumnezeu i-a lăsat în voia minţii lor blestemate, ca să facă lucruri neîngăduite.” (vezi Rom 1:22-28)

Depresia și nebunia din zilele noastre este datorată îndepărtării omului de Dumnezeu, omenirea nu mai are nevoie de Adevărul absolut, de Hristos Domnul, de Cuvântul Scripturii, de Înțelepciunea care vine de Sus, de aceea au ajuns ca pe vremea lui Noe, negând pe Dumnezeu, Cuvântul Său, trăind în păcat, fărădelege, necredință și plătind cu disperarea, depresia și nefericirea care le aduc toate acestea.

Lumea de astăzi vreau un Turn Babel, se cred dumnezei, nu mai vor autoritatea Celui de Sus, ci se cred ei stăpânii, totuși sunt înăuntrul lor nefericiți și disperați. M-am gândit la Sodoma și Gomora, la strigătul acela disperat al locuitorilor „Unde sunt oamenii care au intrat la tine în noaptea aceasta? Scoate-i afară la noi, ca să ne împreunăm cu ei.” (Gen 19:5) Oare nu tot o astfel de disperare vedem azi în paradele lor, în alergarea lor spre școli pentru a pune mâinile pe copii, ori spre librării unde îmbrăcați într-un mod de plâns și rușinos vor să citească povești copiilor?

Singura modalitate și azi este să rămâi în Hristos Adevărul, o mărturie pentru El și analizând totul în antiteză, ca bine și rău în lumina Scripturii, chiar dacă unii te vor crede ”dinozaur” al acestor vremuri, în schimb Dumnezeu îți dă viață veșnică în Împărăția Lui. Adevărul nu o să fie niciodată relativ și nu se schimbă, nu s-a schimbat nici în cazul Sodomei, nici a lui Noe și nici în cazul sodomiților din zilele noastre, El este Hristos Domnul și același ieri, azi și în vecii vecilor.

Dacă trăiești azi într-o lume a disperării se datorează că respingi pe Hristos Adevărul, antiteza în Lumina Cuvântului Său și astfel depresia și nefericirea te-au înlănțuit. Vino la Hristos Viața, la Promisiunile Lui și prin credință și pocăință calcă pe urmele Lui. Astfel transformarea și adevărata viață își vor face prezența în mintea, inima și duhul tău, vei fi o făptură nouă născută din Dumnezeu și bucuria, pacea și prezența Duhului Sfânt te vor însoți zi de zi.

Simion Ioanăș, https://paginacrestina.wordpress.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu