luni, 25 decembrie 2023

Daniel Branzai. Scrisoare către un creştin ortodox

29 Iunie 2000

Draga Mihai

Terminologia pe care o propui tu, ca ortodox, nu este aceiasi cu aceea pe care o folosesc eu, ca evanghelic intors la terminologia Scripturii.

Am sa incerc sa clarific aceasta afirmatie, deoarece eu cred ca terminologia propusa de tine ascunde (sau justifica) citeva din invataturile extrabiblice periculoase ale Ortodoxiei.

Inainte de a face insa aceasta paralela lamuritoare, ma vad silit sa justific activitatea agresiva a misionarilor evanghelici in asa zisele tari cu traditie crestina milenara. Eu cred ca, indiferent de starea spirituala a generatiilor trecute, fiecare generatie, si fiecare individ care o compune, trebuie sa stea singura in fata lui Dumnezeu si sa faca o alegere. Apartenenta la o natiune cu un anumit trecut nu justifica si nici nu indreptateste leganarea in niste zadarnice nadejdi inselatoare. Unul din cei mai mari sociologi ai lumii moderne exclama: "Suntem la o singura generatie de salbaticie! Nimeni nu ne garanteaza ca generatia copiilor nostri va prelua si duce mai departe cuceririle civilizatiei crestine europene!"

Iata ce vreau sa afirm raspicat:

Nu toti cei botezati ortodocsi, sunt crestini! A sustine contrariul inseamna a nega realitatea spirituala contemporana dn Romania, de exemplu, si invatatura clara a Bibliei.

Ca descendent din Israel, eu remarc cu durere la asa zisele tari crestine, aceiasi speranta condamnata de Domnul Isus care presupune ca simpla apartenenta la neamul lui Avraam ar garanta mintuirea si favorul divin:

"Dar cind a vazut pe multi din Farisei si din Saduchei ca vin sa primeasca botezul lui, le-a zis: "Pui de napirci, cine v-a invatat sa fugiti de minia viitoare? Faceti dar roade vrednice de pocainta voastra. Si sa NU CREDETI CA PUTETI ZICE IN VOI INSIVA: "Avem de tata pe Avraam!" Caci va spun ca Dumnezeu din pietrele acestea poate sa ridice fiii lui Avraam" (Matei 3:7-9)

Adu-ti aminte ca celor care se leganau in minciuna ca apartenenta la linia genealogica a lui Avram ii face automat copii ai lui Dumnezeu, Mintuitorul le zice:

"Voi aveti de tata pe Diavolul" (Ioan 8:44).

De fapt, incheierea intregului pasaj din Ioan spune raspicat :

"Voi de aceea nu Ma ascultati, pentru ca nu sunteti din Dumnezeu" Ioan 8:30-47)

Daca in Israel, care a avut un destin terestru de neam ales, n-a fost adevarata afirmatia: "Orice evreu, un copil al lui Dumnezeu!", atunci cum ar fi (culmea) adevarata sintagma: "Orice Roman botezat ortodox, un crestin?"

Botezul copiilor mici este o incercare jalnica si nebiblica de a imita milenara "taiere imprejur" a evreilor, devenind astfel un act initiatic de identificare si de apartenenta la o comunitate deliniata prin postulat, nu prin preferinte personale.

Vai, cit de vicleana si cit de vinovata este aceasta practica! Iata ce face ea: cum se naste un copil, il arunca in apa botezului si-l declara imun si inaccesibil "atacurilor" prozelitismului evanghelic. Oare nu vezi cit de diabolic este acest plan ascuns sub "mantia traditiei ortodoxe" ?

Mai ales acum, dupa anii grei de opresiune si fatarnicie comunista, cred ca fiecare locuitor al tarilor iesite de sub haina ateismului de Stat, ar trebui considerat pagin si confruntat cu adevarul Evangheliei. Milioanele de ipocriti comunisti se declara astazi cu aceiasi ipocrizie "crestini", iar, dupa tine, noi ar trebui sa-i credem pe cuvint si sa nu-i deranjam cu "evanghelizarile noastre zgomotoase". Cu alte cuvinte: "Somn usor, leganat in sperante desarte, in drumul alunecos catre iadul vesnic ..."

Romania (ca si America si ca toate celelalte tari) are nevoie de oameni ca si Ioan Botezatorul, care sa-i aseze pe calea pocaintei spre intilnirea personala cu Mielul lui Dumnezeu venit sa ridice pacatul lumii. Nu cine se naste intr-o tara ortodoxa este crestin, chiar daca a facut o baie ceremoniala pe vremea inconstientei rationale, ci doar acela care s-a aruncat personal disperat spre piciorul Crucii, doar acela care si-a cerut iertare de la Cel rastingnit si care a fost infiat prin nastere din nou in familia eterna a celor intorsi cu adevarat acasa la Dumnezeu. Orice alt fel de "mintuire" care nu trece pe la cruce decit prin "reprezentanti" sau "agenti avocatesti", cu pretentii "nationale" si drepturi obtinute prin nastere este doar o forma de autoinselare.

John MacArthur spunea cu amaraciune: "Ma tem ca noi nu predicam oamenilor destul de clar Evanghelia ca ei sa o refuze."

Milioane de oameni "religioasi", chiar carturari si farisei, se vor duce in iad dupa ce vor fi auzit mai intii: "Plecati de la Mine. Niciodata nu v-am cunoscut." Caci nu "cel ce zice Doamne, Doamne, va intra in Imparatia Cerurilor, ci cel ce face voia Tatalui Meu care este in ceruri." Aceste realitati din poporul evreu de acum doua mii de ani sunt valabile si pentru "religiosii" presupuselor tari crestine.

Nu, Mihai, cei botezati in copilarie nu sunt crestini si nici nu trebuie considerati ca atare. Le-am rapi dreptul lor sa auda Evanghelia veritabila si sa se pocaiasca cu adevarat; i-am condamna cu bunastiinta la pierzarea vesnica: "Poporul Meu piere din lipsa de cunostinta." A nu confrunta fiecare faptura cu Evanghelia, inseamna a face jocul diavolului si a respinge mandatul unic pentru care traim astazi pe pamint:

"Duceti-va in toata lumea si propovaduiti Evanghelia la orice faptura. Cine va crede si se va boteza, va fi mintuit; dar cine nu va crede, va fi osindit" (Marcu 16:15-16).

Mi se pare ironic ca un om intelectual si cu finete duhovniceasca ca tine sa nu-si dea seama ca Biserica Ortodoxa nu mai face evanghelizare de sute de ani, ci s-a impietrit intr-o terminologie care-i justifica pasivitatea. Ceasul Judecatii de la urma va arata ca ortodoxia, ca miscare, nu s-a achitat decit in foarte mica masura de "marea insarcinare" din Matei 28. Faptul ca ea ii condamna astazi pe cei veniti sa corecteze lipsa ei de activitate este inca o vinovatie de care va trebuie sa raspunda odata. Nu ti se pare ridicol si aberant ca Biserica Ortodoxa romana se straduieste astazi mai mult sa-l "proclame ortodox" pe Mihai Eminescu, decit sa-i trezeasca din morti pe aceia care, asemeni marelui poet, traiesc astazi in pacate care le pecetluiesc soarta lor vesnica? Oare de "crestini" ca Eminescu avem noi nevoie?

Repet, dogma ca fiecare roman botezat trebuie "protejat de prozelitism" pentru ca este deja crestin, mi se pare nu numai primejdioasa, ci de-a dreptul satanica in continut si consecinte

. Ca neam de evreu, dispretuiesc pretentiile oricarui neam de a se numi "popor ales", indiferent de practica initiatica, taiere in prejur sau botez al copiilor. Daca Mintuitorul nu i-a crutat pe evreii nascuti din Avraam si taiati imprejur in ziua a opta, crezi ca-i va cruta pe cei "inbaiati" in ziua a opta si nascuti, din intimplare intr-o tara "crestina" ? Nu-i va numi El tot "pui de napirci, care incearca sa fuga de minia viitoare"? Nu-i va numi El "copii ai diavolului", "oameni care nu sunt din Dumnezeu" ?

Catolicismul, cu toate bubele lui, a dus Evanghelia pe mai toate continentele. Protestantismul, eliberat prin explozia Reformei a provocat fiecare faptura sa "aleaga" intre "primirea lui Christos ca Domn" si pierzarea vesnica. Evanghelicii sunt "agresivi" nu doar in teritoriile ortodoxe, ci si in bisericile si familiile lor. Oare ai uitat cita evanghelizare se face in fiecare biserica baptista? Riscul de a-i lasa pe oameni sa se insele in probleme mintuirii lor vesnice este prea mare pentru a nu ne face sa insistam "la orice faptura"!

Biserica Ortodoxa nu-si evanghelizeaza nici macar proprii ei enoriasi, sechestrati discret inca de la nastere si ascunsi de "evanghelizarile prozelitismului occidental". In loc sa se duca la oameni, ortodoxia s-a ascuns in cladiri intunecoase si pline de fumul cadelnitelor. Mai mult, ea a interzis in Romania ca Biblia sa fie citita acasa. "Locul Bibliei este in Biserica, nu pe masa din casa unde ne enervam si mai ne si afurisim citeodata", a spus unul din marii prelati din ierarhia Bisericii Ortodoxe Romane.

Definitile date de tine termenilor: pocainta, convertire, nastere din nou si miintuire sunt circumscrisi traditiei unei biserici lesinate si letargice, lipsita de vlaga evanghelistica si panicata la gindul ca "alte miscari crestine" i-ar putea fura "fiii".

Daca-mi dai voie, in mesajul meu urmator voi prezenta un mic studiu exegetic despre mintuire si voi lamuri termenii cu pricina in lumina asezarii lor in acest proces dumnezeiesc revelat de textul Noului Testament.

Cu pretuire, dincolo de ardoarea polemica, si cu convingerea, exprimata inaintea mea mult mai bine de un altul, ca: "Adevarul este Unul singur, dar ne va birui pina la urma pe toti!"

Al tau frate, Daniel Branzai

sursa: https://roboam.com/dialoguri/interconfesionale.htm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu