vineri, 21 noiembrie 2014

Religie si politica


Fara sa spunem ceva nou, s-a spus deja destul in acest sens, alegerile prezidentiale din Romania care tocmai s-au incheiat au furnizat o mare surpriza. S-a scris si se va mai scrie pe marginea acestui subiect si multi analisti au cautat sa explice care a fost cauza infrangerii sau a succesului. Sa-mi fie ingaduit si mie sa incerc sa explic infrangeerea marelui favorit si succesul celui ce a castigat.
In momentul in care a fost clar ca principalul contracandidat al lui Victor Ponta va fi Klaus Johannis, actualul premier si-a atacat adversarul si a cautat sa pluseze scotand in evidenta apartenenta sa la majoritatea crestina ortodoxa, implicit cautand sa-l puna pe Klauss Johannis intr-o postura de inferioritate, avand in vedere faptul ca acesta din urma apartine unei minoritati etnice si religioase. Cu totii stim ce a urmarit Victor Ponta si se parea ca a dat o lovitura buna. De fapt pana atunci totul parea sa-i mearga din plin. Dupa acest episod, dintr-o data, actualul premier si atunci candidat la presedintie, a cautat sa arate tuturor ca este un bun crestin si a plusat pe acest aspect, cautand sa implice, si reusind in mare parte, Biserica Ordodoxa in tentativa lui de a ajunge presedinte al tarii. Dintr-o data Dumnezeu a devenit important pentru el. As putea spune ca l-a implicat pe Dumnezeu in campania sa electorala. Nu doar Biserica Ortodoxa a fost solicitata sa-l sprijine in acest demers electoral ci chiar si biserici neo-protestante, in special din Moldova, dupa cum am putut observa. Si aici, cred eu, a facut cea mai mare greseala.
Dumnezeu nu este Unul pe care sa-L poti cumpara cu un kg. de zahar sau cu o halba de bere, nici macar cu un post de ministru. Gandul pe care l-am avut a fost, asa cum scrie la Galateni 6 cu 7, ca “Dumnezeu nu Se lasa sa fie batjocorit. Ce seamana omul aceea va si secera.” Ma gandesc ca actualul premier nu cunostea acest verset, de aceea a procedat asa cum a procedat. Pe langa acest aspect intrega campanie a domniei sale a fost bazata pe ura si pe atacul indreptat asupra unui singur om. Nu asa ar fi trebuit sa fie. Un crestin adevarat, unul care se lauda ca-L cunoaste pe Dumnezeu ar fi trebuit sa stie ca cine seamana ura, ura va culege. Pentru ca in versetul urmator (8) din Galateni 6 mai scrie: “Cine seamana in firea lui pamanteasca, va secera din firea pamanteasca putrezirea.” Iar la Osea 8 cu 7 scrie: “Fiindca au semanat vant, vor secera furtuna”.
Sunt aici doua principii ale lui Dumnezeu peste care nu putem trece nici macar daca suntem prim-ministri: Dumnezeu nu se lasa batjocorit si culegi ceea ce semeni.
Citeam dimineata din cartea Judecatori, o carte din care putem lua multe invataturi spre folosul nostru duhovnicesc. Apare pe scena poporului lui Dumnezeu, Ghedeon, unul de care Dumnezeu s-a folosit pentru a scoate poporul evreu de sub stapanirea lui Madian. Si cand vine confruntarea decisive dintre cele doua armate Ghedeon avea la dispozitie 32.000 de oameni in timp ce Madian avea 135.000 de mii. Dar Domnul ii cere lui Ghedeon sa trimita acasa pe fricosi si pe cei neatenti si ii mai raman doar 300 de oameni. Cu acestia Ghedeon a nimicit pe toti cei 135.000 de mii de dusmani si poporul evreu a avut pace mai multi ani. Dar Ghedeon moare si la moartea lui aflam ca avea 70 de fii, nascuti din mai multe sotii. Pe langa acestia mai era unul, Abimelec. Acesta a lucrat cu viclenie, a castigat inima oamenilor prin cuvantari inselatoare si pe unii i-a mituit cu bani (nu seamana aceasta cu ceea ce au facut unii primari care au trecut de cealalta parte, pentru promisiuni electorale?). Abimelec s-a folosit de acestia din urma si i-a omorat pe toti cei 70 de frati, copii ai lui Ghedeon, mai putin unul, Iotam, care a reusit sa scape. Scopul lui Abimelec era sa-i inlature pe toti cei ce ar fi putut avea pretentii la tronul tatalui sau, Ghedeon, desi atunci nici macar nu se putea spune ca era un tron. Dar sa vedem ce spune Dumnezeu in legatura cu sfarsitul lui Abimelec, si cum i-a venit acest sfarsit. Judecatori 9:22-24:
“Abimelec stapanise trei ani peste Israel. Atunci Dumnezeu a trimis un duh rau intre Abimelec si locuitorii Sihemului (cei ce l-au sprijinit pana atunci, n.n.) si locuitorii Sihemului au fost necrednciosi lui Abimelec, pentru ca si cruzimea savarsita cu cei saptezeci de fii ai lui Ierubaal (Ghedeon) sa-si ia pedeapsa, si sangele lor sa cada asupra fratelui lor Abimelec, care-i ucisese, si asupra locuitorilor Sihemului, care-l ajutasera sa ucida pe fratii sai.” Aceste cuvinte, ca sa fie clar pentru toti, se repeta in versetele 56 si 57.
Orice atitudine de felul acesta a fost pedepsita de Dumnezeu, mai devreme sau mai tarziu, si nu avem nici un motiv sa credem ca Dumnezeu s-a schimbat astazi.
Pentru Victor Ponta totul parea sa mearga bine si din plin pana la al doilea tur de scrutin. Cine ar fi putut anticipa o schimbare atat de spectaculoasa? Nu s-au gandit la ea nici cei ce erau pe val si nici cei ce nu mai vedeau cum ar putea reface handicapul, diferenta. Rezultatul a fost o surpriza pentru toti. Apoi am inceput sa ne dam cu parerea si sa explicam cum a fost cu putinta. Dar nu era cu putinta fara interventia supranaturala a lui Dumnezeu. El a pus pe inima unora si altora sa voteze cum au votat, sa fie plini de entuziasm, ba eu cred ca si tulburarea cu alegatorii romani din diaspora tot Dumnezeu a facut-o, pentru a-Si atinge scopul, in final. Pentru ca este Dumnezeu si nu se lasa sa fie batjocorit. Numele Lui nu este un moft de campanie electorala si o carpa de sters pe jos. Cine face asa sa se astepte la ce este mai rau.
Nu stiu cat de credincios este domnul Klaus Johannis. El vine din mediul protestant. Dar sunt bucuros ca nu a intrat in aceasta disputa, cautand sa ne arate noua cat de credincios este si nu a cazut in capcana in care contracandidatul sau a cazut, incercand sa se foloseasca de Dumnezeu. Ma bucur sa vad ca nu s-a coborat apoi in mocirla si sa raspunda cu aceeasi ura si cu acelasi limbaj de mahala, chiar daca unii l-au acuzat pentru aceasta. Dar tare mi-as dori sa stiu ca realizeaza ca nu oamenii, nu Internetul, nu stelele si astrii i-au adus aceasta victorie, ci mana buna a lui Dumnezeu, prin sfintii care s-au rugat in Romania. Pentru ca, asa cum spuneam si cu alta ocazie, daca Dumnezeu va face bine acestei tari il va face nu din pricina celor pacatosi, plini de ura sau imoralitate, care Il au pe Dumnezeu doar pe buze si numai la nevoie, ci din pricina celor ce asculta de Dumnezeu si se supun Lui, care chiar sunt crestini in cel mai adevarat sens al cuvantului, avand o relatie vie cu El nu doar atunci cand au nevoie de El ci in fiecare moment al vietii lor.
Stiu ca multi sfinti ai lui Dumnezeu din Romania s-au rugat pentru binele tarii, ca Dumnezeu sa ne fereasca de oamenii rai, si as vrea sa vada toti acestia ca Dumnezeu le-a ascultat rugaciunile si sa-I multumeasca pentru aceasta. Si sa fim incurajati si pe viitor sa ne rugam pentru tara si propasirea ei. Daca Dumnezeu ne-a dat un om in fruntea tarii, in chip miraculous, atunci suntem si mai indatorati sa ne rugam in continuare pentru el si pentru cei ce vor conduce tara in anii care vor veni. Pentru ca multe ispite si provocari se vor ivi, si nu doar bunastarea materiala conteaza pentru un crestin adevarat ci, inainte de toate, un climat moral sanatos, autentic crestin, intr-o Europa unita care, alaturi de SUA, lupta din greu ca sa demoleze orice urma de normalitate crestina si sa instaureze legea pacatului si a imoralitatii. Sa luam ca motto cuvintele apostolului Pavel scrise catre ucenicul sau, Timotei, la 1 Timotei 2:1-3: “Va indemn, dar, inainte de toate, sa faceti rugaciuni, cereri, mijlociri, multumiri pentru toti oamenii, pentru imparati si pentru cei ce sunt inaltati in dregatorii, ca sa putem duce astfel o viata pasnica si linistita, cu toata evlavia si cu toata cinstea. Lucrul acesta este bun si bine primit inaintea lui Dumnezeu, Mantuitorul nostru.”
Cred ca realizati ca nu la bunastarea materiala se referea apostolul aici, si ca nu aceasta trebuia sa fie tinta rugaciunilor staruitoare ale crestinilor, ci ca acea “viata pasnica si linistita, cu toata evlavia si cu toata cinstea” se refera la un climat moral sanatos, autentic crestin, in care noi si copiii nostri sa putem trai, cinstindu-L pe Dumnezeu si onorandu-L cu viata noastra. Si facand asa ne putem astepta apoi ca El sa ne faca bine, dupa cum crede de cuviinta, dupa marea Sa mila si intelepciune.
Sunt bucuros ca un roman de origine germana a ajuns presedinte in Romania. Stim cu totii ca germanii fac lucrurile mult mai bine, ca sunt altfel structurati, altfel gandesc si muncesc, altfel se organizeaza si daca ajungi in tara lor vezi aceasta lamurit. Desi nu ii va fi usor intr-o tara in care ne-am obisnuit sa gandim si sa traim diferit. Dar cel mai mult imi doresc ca Dumnezeu sa-l ajute pe domnul Iohannis sa fie, inainte de toate, un bun crestin. Care tace si face, adica asculta de Dumnezeu. Ca de cei ce doar pomenesc Numele Lui in campanii electorale, dar care nu-L cunosc si nu-L respecta, ne-am cam saturat.
Dan Bercian-http://www.radiounison.ro/editorial/religie-si-politica.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu