miercuri, 21 ianuarie 2015

Sunt liber sa consum alcool sau nu ?


In Romania, cei mai multi penticostali cred ca abstinenta de la alcool este ceruta de Scriptura. Cel putin aceasta este directia in care merg cele mai multe biserici si, chiar daca sunt si penticostali care mai consuma alcool, asta nu inseamna ca la noi e “dezlegare” la alcool. Argumentele sunt diverse si discutia poate fi de-a dreptul interesanta, pentru ca Scriptura vorbeste si despre consumul moderat de alcool, dar si despre abstinenta totala. Desi aceste doua puncte de vedere par ca se exclud reciproc, ambele pot fi sustinute cu versete din Biblie. Betia este vehement condamnata si Scriptura ne spune ca niciun betiv nu va intra in Imparatia cerurilor. In cele din urma, cand vine vorba de alcool, alegerea este a fiecaruia dintre noi si fiecare vom suporta consecintele alegerilor noastre

miercuri, 14 ianuarie 2015

Colonizarea inversă


Am fost printre primii care, în orele de după masacrul de la Charlie Hebdo, a scris și explicat de ce „nu sunt Charlie”. Depinde în ce plan situăm abordarea: nu, nu este vorba numai despre libertatea de opinie și de exprimare, ci de ceva mult mai profund. Recitim The Clash of Civlizations? Ceea ce se întîmplă cu civilizația europeană din ultima jumătate de secol este treptata ei colonizare de către populații de altă structură culturală. Nu este o colonizare armată (dacă excludem actele de terorism), ci una demografică, religioasă, culturală. Cei mai vizibili sunt desigur islamiștii, dar din această colonizare fac parte și esticii ortodocși (care, din principiu, „împărtășesc valorile europene”), și „instalatorul polonez” catolic practicant și miliardarii ruși care cumpără Coasta de Azur sau cluburile de fotbal engleze, țiganii, albanezii, africanii și sud-americanii etc

luni, 12 ianuarie 2015

Je ne suis pas Charlie (Eu nu sunt Charlie)


Lumea este din nou în alertă de când cu atentatul asupra ziarului Charlie Hebdo. Ziarele au folosit tot felul de titluri si nu au fost zgârciţi în a-i da evenimentului o importanţă capitală şi în a-l aşeza în capul listei atacurilor teroriste care au avut loc vreodată. S-a spus că acesta este al doilea ca şi gravitate după atacul din septembrie 2001 din New York.
Opinia publică a luat deja poziţie faţă de evenimentele tragice care au avut loc şi se pare că, în cea mai mare parte, a trecut de partea victimei. Marşuri de protest faţă de atacatori şi de solidaritate cu victimele deja au avut loc în toată Franţa şi lumea întreagă deplânge şi condamnă ceea ce s-a întâmplat acolo. Şi mi se pare evident faptul că nu putem fi de acord cu felul în care musulmanii radicali caută să-şi susţină cauza, în special cu acest ultim atac care a pricinuit moartea multor oameni. Sunt şi eu printre cei care condamnă atacul care a avut loc la redacţia ziarului Charlie Hebdo şi consider că nu în felul acesta trebuie soluţionate diferenţele care există între oameni, chiar dacă vorbim despre divergenţe de natură religioasă – acestea se arată a fi mai sensibile.

joi, 1 ianuarie 2015

Dragostea altruistă

   Caracteristică în vremurile din urmă, în plan emoţional, este răceala din relaţiile interumane, care se răsfrânge şi în plan spiritual. (1 Ioan 4.20). Degradarea pe termometrul drgostei a început încă din Biserica primară(Apoc.2.4) , va continua până la sfarşit si este cauzată de abundenţa păcatului in viaţa oamenilor religioşi (Mat.24.12), neiubitori de bine ci de sine, lipsiţi de dragoste firească, iubitori mai mult de bani si de plăceri decât de Dumnezeu, având doar o formă de evlavie artificială, firească, văduvită însă de o putere afectiva consistentă emanată de la Cruce.(1 Tim.3.1-5)