duminică, 16 iulie 2017

Lipsa de hrănire duce la pipernicire și la rahitism spiritual


Apostolul Pavel cred că era mâhnit în inima lui că dorea să le descopere lucruri mai adânci din Scriptură acestor credincioși, dar din cauza lor nu putea face asta.

Cât despre mine, fratilor – Cât despre el, pentru că constatase că aceștia nu aveau creșterea necesară. Nu vorbește apostolul despre alții, care puteau să fie la fel ca și aceștia cărora le vorbea aici, dar pretindeau că pot da învățături din Scriptură. Parcă ar vrea să spună, ”nu-mi pasă ce zic alții despre voi”, constatarea mea este că nu v-am putut vorbi ca unor oameni duhovnicești.

Asa era atunci pe timpul lui Pavel, și asa stau lucrurile si azi. După ce mergi de ani de zile la Biserică (Adunare) este trist că nu poți vorbi cu unii dintre frați lucruri mai adânci din Cuvântul lui Dumnezeu.

Fiecare dintre noi putem face această constatare pe care a facut-o apostolul Pavel. Ce trist este sa îți pierzi timpul prin Adunări si să nu se vadă la tine o crestere spre maturitate. Dar aceasta lipsa are o cauza bine stabilita in viata acestora, care nu sunt duhovnicesti, (crescuti). Si am mai spus-o si cu alte acazii. Lipsa de aprofundare a Cuvântului lui Dumnezeu duce la starea de pipernicire sufleteasca. Cu alte cuvinte, nu te hranesti cu Cuvântul care este hrana pentru suflet , nu poti creste duhovniceste sau nu poti ajunge la maturitate. Apostolul ar fi dorit sa aiba inaintea lui niste frati carora să poată să le impartaseasca lucruri adânci din Cuvânt.

Si vai, câți mai sunt si azi prin Adunări din acestia la care se vede această stare de pipernicie sau rahitism spiritual. Că, în definitiv , nu esti hrănit esti predispus la rahitism, nedezvoltare armonioasă. Dumnezeu nu a născut copiii ca să rămână rahitici. Iata ce spune apostolul Pavel cu privire la felul lui de a creste pe cei carora le vestise Cuvintul: Dimpotrivă, ne-am arătat blânzi în mijlocul vostru, ca o doică ce-s creste cu drag copiii. ( 1 Thessalonians 2:7). Pentru el nu era o povara sa le vorbeasca lucruri tainice, adânci. Daca el se ocupa de credinciosi cu cit mai mult Dumnezeu care a nascut din nou un suflet Aici este o intrebare care ar trebui sa dea de gândit. Daca esti ne crescut,sunt doua cazuri. A) fie ca nu ai fost nascut din nou si esti lumesc in continuare. B) Fie ca neglijezi hrana pe care Cuvântul o da celor rascumparati sa nu ramâna rahitici.

Nu poate nimeni sa forțeze pe cineva sa manânce. Este fiecare responsabil daca se hraneste cu Cuvântul lui Dumnezeu. Iata ce stare aveau acestia care frecventau adunarea: ci a trebuit sã vã vorbesc ca unor oameni lumesti.

Daca esti lumesc, nu ai nici-o dorinta sa te hranesti cu Cuvântul lui Dumnezeu. Sunt prin Biserici (Adunari) diferite invataturi dar numai spirituala din Cuvânt nu. Ei bine, sa nu ne asteptam ca acestia care asculta astfel de invataturi vor ajunge duhovnicesti cu o atfel de hrana. Ca sa schimbe putin tonul Ap. Pavel îi numeste la urmă ca unor prunci în Hristos. Aspectul acesta de a fi prunc, mă duce cu gândul la starea unui copil care e lingav, daca e bun cuvântul pus. Adica nu îi place nimic ce i-ar da mama. Manânca dar nu cu placere.

Ei bine, tot asa se intâmpla si cu copilul spiritual. Daca nu iti prieste alimentarea cu ce e din Cuvânt, atunci îți poate cineva, să-ți spună! Cum în Biserică este vorbire lumeasca? O da, si inca multa. Am avut ocazia sa vad pe un frate sau altul ca se urca la Amvon, citeste un text oarecare si incepe sa spuna cu totul altceva decât de ce a citit. Unora, si acestia sunt ce necrescuti, le prieste o astfel de vorbire. Acesta este motivul că nivelul unei Adunari sau alta este scazut spiritual. Apostolul le spune in versetul de mai jos:

Laptele este bun , dar chiar necesar in viața unui prunc. Dar nu merge sa-l dai ca hrana la infinit.Ce se v-a intimpla daca il hranesti numai cu lapte si la vârsta la care ar trebui sa-i introduci si alimente mai consistente? Negresit va ramâne rahitic. Când Apostolul vorbeste de bucate tari se refera la carne. In traducerea engleza citim de carne. and not with meat: nu cu carne. Negresit ca au ramas la starea de prunc..

As dori sa inchei cu aceasta precizare la modul spiritual. Nu poti vorbi din Scriptura cu un astfel de crestin, care e inca prunc, de anumite subiecte care sunt delicate si greu de inteles pentru virsta lui.As zice, “nu le poate digera”Cu toate ca a frecventat Biserica (Adunarea) de ani buni. Dar si mai trist e ca nu le poate suferi. Vai sa nu suferi Cuvântul lui Dumnezeu? Si uite ca trecuse timp si Apostolul le aduce inainte lipsa lor de crestere duhovniceasca.

Și nici acum chiar nu le puteti suferi – Asa cum am spus, trecuse timp si Apostolul nu sesizează nici-o schimbare in vietile lor. Dumnezeu sa ne dea har sa ne cercetam sa vedem de ce nu putem mânca mâncare tare din Scriptură, în legătura noastră unul cu altul.

John Balarie

Los Angeles California:

sursa articolului: https://armoniamagazineusa.com/2017/07/16/lipsa-de-hranire-duce-la-pipernicire-si-la-rahitism-spiritual/

s u r s a

PIPERNICÍ, pipernicesc, vb. Refl. A se opri din dezvoltare sau a-şi micşora dimensiunile; a rămâne sau a deveni mic; a degenera din punct de vedere biologic (din cauza unor condiţii neprielnice); a se chirci; a se prizări. /Orig. nec.
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

RAHITÍSM s.n. Boală caracteristică primei copilării, provocată de lipsa vitaminei D, care produce tulburări în metabolismul fosforului şi al calciului, cu repercusiuni, în special, asupra sistemului osos. – Din fr. rachitisme.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

LÍNGAV, -Ă, lingavi, -e, adj. (Pop.) 1. Mofturos la mâncare; care abia se atinge de mâncare. 2. Slab, plăpând, bolnăvicios.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu