miercuri, 11 martie 2020

Ce îl învață CORONAVIRUS pe omul de azi?


Noul virus COVID-19 a creat nu doar panică la nivel global, ci peste 4.000 de victime umane. Competiții sportive amânate, alterate într-un fel sau altul sau posibil a fi anulate inclusiv Jocurile Olimpice de la Tokyo pentru a doua oară in istoria modernă, granițe închise complet în Italia si parțial în alte țări, scoli si fabrici închise temporar, spitale supra-aglomerate sau construite de la zero in 10 zile in China, magazine invadate si lăsate fără marfă, zboruri anulate cu zecile de mii la nivel mondial, burse financiare în picaj fără precedent, vacanțe pierdute de milioane de turiști, toate acestea sunt ravagiile create de răspândirea lui coronavirus în peste 109 țări din lume.

Într-un moment în care economia lumii și viața socială a sute de milioane de oameni e afectată atât de grav, omul pare a învața cel puțin în România, câteva lecții usturătoare și dureroase.

OMUL e CONSUMERIST - și șocat de șubrezenia existenței sale periclitată de un virus. Victimă a consumerismului si a concentrării pe latura pur materială, omului ii este greu să se mai gândească la moarte, să mai mediteze la efemeritatea vieții sale. Omului de azi îi vine greu să ia o pauză din activitatea sa furibundă. Nu acceptă ca un virus să îi schimbe agenda de lucru.

OMUL e MINCINOS - la momentul redactării acestui articol, granița de vest a României a fost trecută de peste 40 de mii de români ce locuiesc in Italia, țara intrată complet in carantină si din care aceștia au fugit spre țara lor natală. Din păcate mulți nu au declarat in mod transparent si onest proveniența lor. Daca unii din ei sunt deja purtători ai virusului COVID-19, de care toată lumea fuge, au trecut granița pe baza unei minciuni, nu vor face decât să pună in pericol integritatea familiei lor din România, in special a membrilor in vârstă pe care in mod sigur aceștia ii vor contamina. Omul minte de teama carantinei de 14 zile, însă o astfel de libertate bazată pe o minciună, ii poate aduce daune extrem de dureroase si irecuperabile mai târziu.

OMUL e PANICAT - dependent de consumul de știri, omul ajunge panicat în astfel de momente. Când nu faci altceva toată ziua decât să consumi știri alarmiste ce te alimentează cu groaza răspândirii virusului COVID-19, devii paranoic si începi să ai psihoze în relație cu semenii. În acest context extrem de tensionat alimentat de mass-media, niște cetățeni asiatici, ce nu erau cetățeni chinezi, au fost bruscați si tratați cu violență de un grup de români într-un mijloc de transport intr-o localitate din România, aceștia fiind suspectați ca provin din China.

OMUL e EGOIST - acest comportament exasperat s-a putut vedea extrem de clar in momentele de panică filmate în supermarketurile invadate de oamenii disperați să pună mana pe alimente. Oamenii s-au îmbrâncit pentru proviziile unei potențiale carantine.

OMUL e NEGLIJENT - contaminarea cu coronavirus are de a face mult și cu igiena personală. Oamenii nu se spală pe mâini. Peste 6 milioane de români sunt privați de apă curentă și li se cere să fie disciplinați cu spălarea pe mâini. Aici avem și o problema de administrație locală neglijentă și inadmisibilă pentru secolul 21. Autorități neglijente, cetățeni neglijenți.

OMUL e NEEDUCAT - flegmarea pe stradă ar trebui amendată de autorități și catalogată in orice circumstanță un gest animalic. Coronavirus se transmite pe calea strănutului, tușitului, sărutului, salutului prin contact fizic. Cei mai mulți oameni poartă o mască tipică pentru coronavirus, pentru a se proteja pe ei, nu în primul rând pentru a-i proteja pe cei din jur. Dacă acesta e in primul rând motivul pentru care porți masca, esti educat pe jumatate. E foarte bine că vrei să te protejezi de coronavirus, dar e extrem de recomandat să te gândești să ii protejezi pe alții.

OMUL e SPECULANT - mai ales in vremuri de criză. Și dacă ar muri jumatate din cetățenii României tot s-ar găsi niște speculanți care să profite de pe urma dramatismului existent. Există o mafie in sistemul de sănătate ce căpușează bugetul prin licitații umflate si nerealiste, pentru câștiguri enorme nejustificate. Se cauta acoperirea unei nevoi urgente cu produse supralicitate, produse mult peste valoarea lor de piață.

Spiritul speculant al omului e regăsit în știrile ce vin din China, unde se pare că mulți investitori occidentali europeni si americani au ajuns să își vândă pe nimic propriile afaceri statului chinez sau oamenilor de afaceri din țară.

OMUL e EFEMER - coronavirus este ceea ce pune capăt vieții fizice a multor oameni la început de an 2020. Deși pare așa de nesemnificativ, un virus devine fatal în atâtea cazuri. Deja au fost retezate “doar” 4.000 de vieți omenești datorită acestui virus periculos in special printre cei mai vârstnici cu afecțiuni cardio-respiratorii, coronavirus poate crea pagube umane pandemice de ordinul zecilor de milioane de victime. Ne rugam lui Dumnezeu să nu aibă loc un astfel de scenariu apocaliptic, însă omul trebuie să fie pregătit să își încheie scurta existență pământească. Biblia spune ca viața fiecăruia e un abur, se ridică puțin si apoi dispare.

În astfel de împrejurări omul ar trebui să-și conștientizeze mai mult condiția fizică efemeră și să se gândească mai mult la cele veșnice, despre care Cuvântul lui Dumnezeu e atât de explicit.

Dumnezeu poate vorbi generației de azi și printr-un virus, ceea ce se întâmplă chiar zilele acestea.

Ovidiu Petric, https://newsnetcrestin.blogspot.com/2020/03/ovidiu-petric-ce-il-invata-coronavirus.html#more

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu